SOMA ELEKTRONIKA
tim elektrotehničara,sa iskustvom od preko dve decenije

Soma proizvodi

picture

MINI DETEKTOR KABLA

Uređaj namenjen svima koji imaju potrebu da isprate vodove tj. Kablove.
Nastao je iz potrebe da se olakša pronalaženje nekog voda u masi drugih ili lociranje prekida nekog voda. Sastoji se iz dva modula.

Prvi je predajni modul,koji na sebi ima kablove sa štipaljkama na završetcima(krokodilke). Na predajniku se nalazi prekidač i LED indikacija aktivnog stanja. Crni kabl predajnika zakačiti na uzemljenje kada pratimo razne instalacije na objektima ili masu ako se prati instalacija na automobilu, kamionu , prikolici, čamcu…drugi kabl predajnika kačimo na kabl(provodnik)koji tražimo ili pratimo do mesta prekida.

Drugi modul je prijemnik,koji ima taster i LED indikaciju aktivnog stanja. Prijemnik je podešen da kabl na koji je povezan predajnik detektuje preko antene (bežično) na nekoliko centimetara rastojanja. Indikacija je zvučna dvotonska i lako je prepoznatljiva.

Mini detektor (oba modula) napajamo sa baterijama 9V i sa konstruktivnim rešenjem ima veliku autonomiju rada. Predajnik je urađen tako da se može povezati na kabl koji je pod jednosmernim naponom (napon sa akumulatora npr.) a da pri tom ne dođe do oštećenja uređaja.
Prijemnik bez predajnika detektuje instalacije pod mrežnim naponom sa isprekidanim zvukom tako da u mnogim situacijama olakšava posao. Iz svega navedenog može se zaključiti da uređaj može biti od izuzetne koristi svima koji rade sa instalacijama (elektro , interfonskim, telefonskim, mrežnim). Prekid ili praćenje nekog voda može da se radi "iz ruke" jednostavnim približavanjem antrene prijemnika trasi voda ili npr. dozni. Ušteda u vremenu u odnosu na klasično praćenje instrumentima je neuporediva. Primena je vrlo isplativa i kod pronalaženja prekida u intslacijama na automobilu ili kamionu i sl. Jednostavan i sjajan uređaj sa širokom primenom,potreban majstorima u mnogim oblastima.